Warning: session_start() [function.session-start]: open(/tmp/sess_bba5a845966d0e43f02cecfba659e11d, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in /lib/sessions.php on line 6

Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /lib/sessions.php:6) in /lib/sessions.php on line 6

Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /lib/sessions.php:6) in /lib/sessions.php on line 6

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /lib/sessions.php:6) in /index.php on line 24

Warning: error_log(errors.log) [function.error-log]: failed to open stream: Permission denied in /lib/exception.class.php on line 79

Warning: error_log(errors.log) [function.error-log]: failed to open stream: Permission denied in /lib/exception.class.php on line 79

Warning: error_log(errors.log) [function.error-log]: failed to open stream: Permission denied in /lib/exception.class.php on line 79

Warning: error_log(errors.log) [function.error-log]: failed to open stream: Permission denied in /lib/exception.class.php on line 79

Warning: error_log(errors.log) [function.error-log]: failed to open stream: Permission denied in /lib/exception.class.php on line 79

Warning: error_log(errors.log) [function.error-log]: failed to open stream: Permission denied in /lib/exception.class.php on line 79
Portal rodzinny, graf rodzinny - genealogia Polaków - NaszaRodzinka.pl
Przejdź do głównej strony Twojego konta
Dzisiaj jest wtorek 18.02.2020
imieniny obchodzą:
Szymon, Konstancja, Maksym
Życzymy miłego dnia!
Zaproś znajomych i przyjaciół!
Odszukaj znajomych
Dodaj nową firmieDodaj nową firmie
REKLAMA
Polonia
Katalog firm
Liczba dostępnych albumów:278
Liczba porad dla Ciebie i Twojej Rodzinki: 78

Kochanie, ja do Ciebie z sercem na talerzu...

Chcesz uwieść swojego partnera? Gotuj, piecz, przyrządzaj i nie zapomnij… do każdej potrawy trzeba dodać ten najważniejszy składnik – swoje serce. Wszystko wtedy będzie afrodyzjakiem.

 

Red. Jak Pan myśli, czy gotując dla ukochanej osoby można zdobyć nie tylko Jej żołądek, ale i serce?

Sebastian Krauzowicz, wielokrotnie nagradzany Szef Kuchni w zakopiańskim Hotelu Crocus (www.hotelcrocus.pl/index.php?option=com_content&task=blogcatego zdaniem tak, ale jest jeden warunek ten ukochany musi kochać jeść, tak samo jak osoba, która dla niej gotuje:-) ry&id=57&Itemid=112):MoimBo w tych czasach wszystko się zmienia, coraz częściej w modę wchodzą romantyczne kolacje, ale nie w restauracjach tylko w domach, gdzie jeden z partnerów wkłada w każdą potrawę odrobinę magicznego dodatku zwanym sercem. I to ono jest kluczem, który właśnie przez żołądek otwiera serce partnerki bądź partnera.  Z mojego punktu widzenia gotować dla kogoś, kogo darzy się uczuciem to największa frajda i jej się nie da opisać.

Red. Czy jedzenie naprawdę może wyostrzać emocje?

Sebastian Krauzowicz: Oczywiście, że tak, ale musimy pamiętać żeby: po pierwsze,  poznać upodobania partnerki czy partnera, wtedy na przykład do potrawy nie dodamy składnika, który może przynieść odwrotny niż oczekiwany skutek. Taki jak złe wspomnienia czy uprzedzenia, które są dość częste i tyczą się przede wszystkim owoców morza. Po drugie, trzeba też pamiętać o alergenach, bo nie fajnie by było jak ukochana osoba przy romantycznej kolacji dostałaby wysypki czy jakiś innych dolegliwości.

Red.  Jakie zna Pan najpopularniejsze afrodyzjaki z kuchennych zasobów?

Sebastian Krauzowicz: Oj można by rzec, że w świecie kulinarnym to, co krok napotykamy jakieś produkty, które są afrodyzjakami… Niektóre są mityczne, i już sama myśl o nich pobudza człowieka. Jak dla mnie jednym z najbardziej uniwersalnych afrodyzjaków jest po prostu czekolada, którą chyba każda kobieta uwielbia. Kiedyś wyczytałem, że w czasach Ludwika XVI zaproponowanie kobiecie gorącej czekolady było zaproszeniem do sypialni - dość ciekawa forma przekazu :-)

No, ale oczywiście nie można tu zapominać o przyprawach korzennych takich jak imbir, chili, cynamon, kardamon, pieprz czarny czy wanilia - wymieniłem tylko te najpopularniejsze, ale podobnie jest z warzywami, owocami, wśród których królową jest truskawka. Moim zdaniem nic prócz czekolady nie może się równać z owocami morza. Jak dla mnie pierwsze miejsce zajmują ostrygi, które zawierają bogactwo soli mineralnych i mają silne działanie pobudzające. Podobno Casanova jadał codziennie na śniadanie 50 ostryg, lecz musimy pamiętać, że popęd płciowy zaczyna się w podwzgórzu mózgowym, czyli tej samej części mózgu, która rządzi naszym apetytem, więc przede wszytki nawet ulubiona potrawa przygotowana dla ukochanej może być właśnie najlepszym afrodyzjakiem.

Red. Działanie afrodyzjaków zawdzięczamy właściwościom produktów, czy to po prostu sposób przyrządzenia i podania potrawy?

Sebastian Krauzowicz: Działanie zawdzięczamy przede wszystko tej całej magii, którą tworzymy przy przygotowaniu potrawy. Oczywiście podanie też ma tu dużą role, lecz należy pamiętać, że dania powinny być bardzo lekkie i niezbyt ciężkostrawne, bo magia afrodyzjaków a raczej substancji wzmagających podniecenie, rozkwita tam, gdzie seksualizm jest traktowany bez skrępowania przykładem jest Antyczna Grecja i Egipt, Chiny, Indie czy kraje arabskie.

Trzeba też pamiętać, że nazwa afrodyzjaki pochodzi od greckiej bogini miłości Afrodyty, która w celu uczynienia swoich romansów bardziej ekscytującymi sięgała akurat po miód czy mięso z gołębia.

Do picia koniecznie przy takim posiłku nie może zabraknąć czerwonego wina lub szampana. Bardzo pozytywny wpływ mają niewielkie dawki wytrawnego, czerwonego wina, które zawierają składniki i substancje biologicznie czynne oraz niewielkie ilości szampana, działającego rozluźniająco i pobudzająco.

Red. Czy może Pan zdradzić Czytelnikom przepis, który mogą wypróbować w swojej Kuchni i na swoim partnerze?

Sebastian Krauzowicz: Bardzo proszę!

Red. Dziękuję za rozmowę.

 

Przepis dla dwojga zakochanych

Krewetki smażone na oliwie z oliwek z dodatkiem chilli i świeżo siekanej kolendry, serwowane z wyborem sałat.

 

Składniki:

10 średniej wielkości krewetek, 1 sztuka małej papryczki chili, wiązka świeżej kolendry, oliwa z oliwek do smażenia, 100ml białego wina,  ½  kostki masła, sól, pieprz, gotowa mieszanka sałat.

Sposób przyrządzenia:

Krewetki wrzucić na rozgrzaną patelnie, dodać posiekane chili, przesmażyć, doprawić solą i pieprzem, następnie podlać winem. Poczekać aż wino odparuje i zdjąć krewetki z ognia, następnie dodać masło lekko ruszając patelnią - tak, aby zrobił się nam sos. Przed podaniem ponownie doprawić solą, pieprzem i posypać świeżo siekaną kolendrom. Krewetki finezyjnie ułożyć na sałacie, do dania polecam świeżą bagietkę lub tosty.

Smacznego!

 

Agnieszka M. Grochowska

REKLAMA

Warning: error_log(errors.log) [function.error-log]: failed to open stream: Permission denied in /lib/exception.class.php on line 79

Warning: error_log(errors.log) [function.error-log]: failed to open stream: Permission denied in /lib/exception.class.php on line 79

Fatal error: Call to a member function AddException() on a non-object in /lib/exception.class.php on line 84